Korupciu musia zo zdravotníctva vymiesť lekári aj pacienti

27.06.2012 14:04

 

Z tlačovej besedy Milana Mrázika

Po písaní blogov, rozdávaní odznakov a nálepiek prišiel čas stretnúť sa s novinármi. V utorok 26. júna zvolal Milan Mrázik do Žiliny tlačovku, na ktorej médiám predstavil iniciatívu Úplatky neberiem, jej hlavné ciele a základné hodnoty.

Po tlačovke sa nám ozvali lekári aj občania z celého Slovenska. Vyjadrovali sympatie a podporu. Zaujímavý postreh nám napísal napríklad pán Ján: „Keďže sa slovenský pacient nemá k tomu aby si dal odznak Úplaty nedávam, je pre mňa famózna správa, že sa k tomuto kroku odhodlali samotní lekári a otváraju tému odznakmi Úplatky neberiem.“

Správu z tlačovej besedy si všimli aj viaceré stránky venované zdravotníctvu:

https://www.mednews.sk/cz/aktuality/10191/zdravie-neurochirurg-m-mrazik-predstavil-iniciativu-proti-uplatkom

https://www.lekari.sk/index.php?str=denne_spravy&sprava=5546

https://www.zzz.sk/?clanok=12619

 

Denník Plus jeden deň komentoval našu tlačovku na prvej strane. „Prajeme veľa šťastia, najlepšie je začať vždy od seba,“ hodnotil redakčný komentár.

 

Prečítajte si text vyhlásenia Milana Mrázika z tlačovej konferencie:

Cieľom iniciatívy Úplatky neberiem, ktorá sa rozbehla pred niekoľkými týždňami, je potlačiť takzvanú malú korupciu v zdravotníctve.

Ako sa to vlastne všetko začalo?

Na počiatku mája som napísal blog o úplatkoch v zdravotníctve. Vyslovil som v ňom myšlienku, že ak lekári nosili počas štrajku odznaky s nápisom „Nemôžem byť ticho - aj kvôli Vám – VÝPOVEĎ“, tak teraz je načase, aby sme si rovnako hrdo pripli na hrude odznaky s nápisom „Úplatky neberiem“. Hneď nato som si uvedomil, že nemôže ostať len pri písaní, a preto som si dal vyrobiť odznaky a nálepky a začal ich ponúkať lekárom. Súčasťou lekárskej iniciatívy Úplaty neberiem je aj internetová stránka www.somprotiuplatkom.sk, prostredníctvom ktorej komunikujem s verejnosťou.

Čo je to takzvaná malá korupcia v zdravotníctve?

Je to ponúkanie a branie úplatkov v akejkoľvek forme za prísľub kvalitnejšej, rýchlejšej, respektíve včasnejšej zdravotníckej starostlivosti. Zdôrazňujem: ponúkanie a branie. Zodpovednosť je na oboch stranách. Korupčné prostredie podporujú nielen lekári, ktorí si úplatky pýtajú, ale aj pacienti, ktorí ich ponúkajú bez toho, aby si ich niekto pýtal.

Od lekára je neetické, keď požaduje za plnenie si povinností akúkoľvek protihodnotu.

Od pacienta je zase neetické, keď ponúka úplatok, aby si zabezpečil lepšiu a rýchlejšiu zdravotnú starostlivosť.

Lekári môžu nosením odznaku s nápisom „Úplatky neberiem“ vytvoriť na oddeleniach a v ambulanciách protikorupčnú atmosféru. Uľahčia neraz situáciu samotným pacientom, ktorí sa nazdávajú, že ak neprinesú úplatok, nedostane sa im primeraná zdravotná starostlivosť. Odznak môže takpovediac prelomiť ľady medzi pacientom a lekárom bez toho, aby boli potrebné ďalšie slová a trápne doťahovanie sa pri odmietaní úplatku či igelitky.

Od začiatku akcie sa rozhodlo pripnúť si v pracovnom čase odznak iniciatívy Úplatky neberiem niekoľko desiatok lekárov. Neviem, či je to veľa alebo málo. Rozhodne však viem, že bol najvyšší čas konečne začať a že ak chceme odstrániť korupciu z oddelení a ambulancií, musia lekári začať v prvom rade sami od seba.

Som presvedčený, že lekári nie sú takí skorumpovaní, ako si o nich neraz myslí verejnosť. Je však na nás, lekároch, aby sme tento skreslený obraz zmenili. Dosiahnuť to môžeme v prvom rade otvorenou diskusiou a prístupnosťou dialógu s verejnosťou. Ak slová dokážeme podporiť aj etickým správaním, budeme na dobrej ceste nielen vymiesť malú korupciu zo zdravotníctva, ale aj napraviť obraz lekárskeho stavu.

Žilina, 26. júna 2012

 

    

Späť